Tanganyikasøens små kæmper

Forfatter: Patrick Hougaard
Oprettet: 14/11-2009 14/11-2009
Sidst redigeret: 15/11-2009 15/11-2009
Oprettet under: Tanganyika
 Del

Tanganyikasøens små kæmper
I Tanganyikasøen findes der mange forskellige cichlider med mange forskellige slags adfærd. I denne artikel vil jeg sætte fokus på sneglehuslegerne. Grunden til at jeg har valgt at skrive en artikel om disse små kæmper er, at det er en meget almindelig cichlide i de danske akvarier, og at den har ofte ry for at være for begyndere, men jeg mener at erfarne akvarister kan få ligeså meget ud af disse sjove og flotte fisk.
Inden for denne gruppe findes der også mange forskellige slags adfærd, både i måden de lever på, men også i måden de leger på. Jeg vil forsøge at beskrive nogle af de elementer, jeg finder spændende ved sneglehuslegerne, samt beskrive de forskellige måder man kan holde dem på.

Mange bliver fascineret af de små sneglehuslegere, idet de er forholdsvis lette at holde, og de fleste af dem kræver ikke så store akvarier. Derudover er mange af dem nemme at få til at yngle, selv for begyndere. Der er dog så meget mere ved sneglehuslegere end en nem begynderfisk og en ynglevillig cichlide, nemlig masser af adfærd.

For at jeg bedst muligt kan beskrive de forskellige slags adfærd der er hos sneglehuslegerne, uden at jeg skal beskrive hver enkelt, har jeg valgt at dele dem op i to forskellige kategorier.
1. De pardannende.
2. Dem der lever i kolonier eller i harem.

Artsbeskrivelserne af de forskellige sneglehuslegere findes her:
Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/species/?Type=126

De pardannende
Af de mest almindelige pardannende sneglehuslegere er Lamprologus Brevis, det spændende ved de pardannende sneglehuslegere er at se deres adfærd over for andre par eller enlige hanner. I de mindre akvarier, hvor revirerne ligger tæt, vil man rigtig kunne se nogle nabostridigheder, der vil noget. Både hannen og hunnen vil forsvare deres sneglehus til døden, hvilket giver mange sjove stunder at iagttage som akvarist. Hvis akvarierne er for små, eller revirerne for mange, kan dette resultere i dødsfald, det hører dog til sjældenhederne.

Lamprologus Brevis han + Lamprologus Brevis hun

Dem der lever i kolonier eller i harem
Den mest almindelige og den mest kendte sneglehusleger, som lever i kolonier er Neolamprologus multifasciatus. På trods af at den ikke bliver større end 4-5 cm så kan den være en hidsig fætter. I søen lever denne sneglehusleger i kolonier på flere tusinde individer. Hanner beskytter indædt deres territorium, selv over for større fisk. Det er en fisk med en utrolig selvtillid, jeg har set den gå imod en voksen Frontosa på ca 25 cm, bare for at beskytte sine sneglehuse.


En af de mere kendte harems sneglehuslegere er Lamprologus stappersii. Udover at den er utrolig flot med sine små sølvagtige pletter, så har denne fisk også en rigtig fed adfærd. Normalt ser man at det er hannerne der forsøger at imponere hunnerne, men hos denne lille cichlide er det omvendt. Hannerne graver sneglehusene ned, og hunnen skal derefter gøre sig til for hannen, før han graver et sneglehus frem til hende.


Jeg håber at denne lille korte artikel har givet dig mod på at prøve sneglehuscichliderne, enten i et artakvarium eller sammen med dine andre Tanganyikaer.