Blødt vand gennem oxalsyre

Forfatter: Kim M. H. Andersen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 12/03-2010 12/03-2010
Oprettet under: Akvariets kemi og biologi
 Del

Blødt vand gennem oxalsyre
- af Kim M. H. Andersen (khamed)


Jeg har med succes prøvet at lave blødt vand til mine akvarier vha. oxalsyre. For en investering på 35,- hos materialisten (Matas) har jeg kunnet lave 600liter blødt vand fra 16Gh til 5Gh/4Kh.

Det startede med at jeg fandt en artikel af Poul Andersen:
Eksternt link http://www.aarhus-akvarieforening.dk/bldt_vand.htm

Med den som udgangspunkt lavede jeg et lille regneark der kunne hjælpe med den praktiske omregning (se den nederst i artiklen):
fra den faste oxalsyre man køber til en vandig oxalsyre stamopløsning
dernæst ud fra den nuværende Kh, den ønskede Kh og den vandmængde man vil ændre – lave udregningen af den dosering af stamopløsningen man skal anvende.

Indkøb hos Matas 180 gr. oxalsyre (35kr.)


Grej:

1,5l flaske
lille plastiktragt
litermål
plastik decilitermål
Iltsten + pumpe
Beholder til projektet f.eks. 200l regnvandstønde (80,- i byggemarkedet)

Praktisk arbejde:

Stamopløsningen: (Husk kun plasticgrej - metalting sammen med SYRE er noget rod)

Fyld oxalsyrepulveret på 1,5l flasken gennem den lille plastiktragt – gør det et ventileret sted oxalsyre støv/gas kriller godt i halsen.
Tilsæt 1 liter VARMT vand – hvis stamopløsningen bliver for kold lægger oxalsyren sig på bunden af flasken og vil ikke opløses – er det sket så læg flasken 1 dags tid på en varm radiator – ikke noget med mikroovn eller lign. Oxalsyre stamopløsningen er IKKE det rene saftevand. (Brug f.eks. handsker og hold åndedrættet og øjnene på afstand af flasken mens du tilsætter vand – det kradser)
Skru låget på flasken og ryst til oxalsyren er opløst.

Vandbeholder:
Opstil den beholder du vil bruge et sted hvor den kan stå i 48 timer, fyld den med vandværksvand – du SKAL vide hvor mange liter du har i beholderen - sådan +/- 10%.

Tilsæt oxalsyren stamopløsningen:

Ud fra mine erfaringer og Poul Hansens artikel skal man bruge 2,5 gr. fast oxalsyre for at kunne fjerne 1 hårdhedsgrad fra 100 liter. Matas’ 180 gr. oxalsyre beholder kan således sænke 7.200l vand 1 hårdhedsgrad. Da vi har 1 liter stamopløsning kan en milliliter stamopløsning sænke 1 hårdhedsgrad på 7,2 liter vand. (Vandmængde / 7,2) x (nuværende Kh – ønsket Kh) = x ml stamopløsning.
F.eks. 180 / 7,2 * (16 - 4) = 300 ml stamopløsning eller 3 deciliter.

Processen
Efter at have tilsat syren under omrøring bliver vandet mælkehvidt (kalkudfældning)
Anbring en luftsten i en dags tid for at udlufte CO2.
Efter yderligere 1 dag er kalken bundfældet, Nu kan vandet tappes af uden grums.

Kontrol af vand:
Ph kan være meget lav - så tjek lige dette inden du bruger vandet i akvariet
Kontroller også Kh værdien
Har man fået lavet for blødt dvs. med en Kh lavere end det man ville have så kan man justere ved at blande med vandværksvandet til man når den ønskede Kh.
Man kan også som yderligere sikkerheds test hælde det bløde vand over i noget vandværksvand og kontrollere at dette ikke bliver mælkefarvet – hvis dette sker, er der mere oxalsyre tilbage i det bløde vand, dvs. man har overdoseret og har nu noget blødt vand, der har en Kh på 0 med aktive rester af oxalsyre – dette skal også blandes med vandværksvand og igennem turen igen med bundfældning og test inden man bruger det.