Besøg hos Zoogiganten

Forfatter: Elisabeth Schrøder
Oprettet: 23/11-2007 23/11-2007
Sidst redigeret: 15/11-2009 15/11-2009
Oprettet under: Besøg og møder
 Del

Besøg hos ZoogigantenSkrevet af Elisabeth Schrøder, elisabethen, 2006
Fotos af Elisabeth Schrøder og Janne Amdisen

Beretning om Janne og Elisabeths tur til Zoogiganten nord for Malmö d.28. juni 2006..

Vi tog af sted kl. 10.00 om formiddagen, og efter to gange tog og to gange svenske busser samt en mindre gåtur var vi fremme ved Zoogiganten i Lomma lidt nord for Malmö.

Forretningen lå lidt ude på landet, og var mht. kvadratmeter ganske stor. Udover akvarieafdeling gjorde de en del i hundefoder samt smådyr og fugle, men det var naturligvis mest de vandlevende dyr og invertebrater Janne og jeg var der for.

At fortælle om deres ferskvandsafdeling er rimelig hurtigt overstået. På det punkt havde de et temmelig kedeligt udvalg med lidt malawier, ungefødende, tetraer, scalarer osv. Det eneste der måske er værd at nævne, er nogle af deres sjove guppy-varianter; nogle næsten helt sorte, nogle m. sort forkrop og nogle pæne (synes jeg, men hvad ved jeg om guppyer) dobbeltsværd.

Jeg har hørt om et forsøg på at skabe en ferskvands Nemo-fisk med sværddragere, og jeg tror nok, at vi hos Zoogiganten så resultatet; en besynder mat-orange og hvid mønstret sværddrager, som vi desværre ikke fik et ordenligt billede af.
Derudover havde de nogle pæne scalarer, men så er ferskvandsafdelingen vist også dækket. Den i sig selv var ikke grund til at krydse Sundet.

Meningen med besøget var at se saltvandsafdelingen – Janne ville kigge fisk og koraller til sine saltvandsakvarier, og jeg – der endnu ikke har saltvand – gik bare rundt og gloede. De havde en hel del dyr og invertebrater, som man vist ikke ser hver dag i DK – Endda nogle, som slet ikke er tilladte at have herhjemme.

Jeg vil dog gerne indrømme, at det nu klør lidt i mine fingre for at komme i gang med det der salt-halløj… Måske når jeg flytter og får mere plads?

Noget af det første, der møder én, når man træder ind i forretningen, er deres flotte udstillingsakvarium, som sikkert kan gøre enhver misundelig. Smækfyldt med koraller og smukke fisk. Bl.a. paletkirug, blå chromis, picasso aftrækkerfisk og Centropyge ferrugatus, som vist er ret sjælden, men meget efterspurgt i handlen herhjemme. De havde i øvrigt også en enkelt eller to af dem i deres salgsakvarier.


Og så til selve salgsafdelingen, som måske ikke talte så mange akvarier, men med et godt udvalg af fisk, også af de mere specielle salgs. Blandt andet talte Janne ikke færre end seks forskellige arter klovnfisk; Amphiprion ocellaris, A. percula, A. clarkii, A. frenatus, A. melanopus og A. polymnus.

Midt i det hele havde de en stor ø med koraller, hvor der ligeledes var nok at vælge imellem….
Udover en masse af dem, man også ser herhjemme, havde de blandt andet Trachyphyllia og Catalaphyllia, som er forbudte at importere til DK fra Indonesien og Fiji, da de er sårbare i naturen. Begge ses herunder:


Og så til fiskene…

Cryptocentrus cinctus, gul rejekutling, som Janne i forvejen har et par af, havde Zoogiganten flere individer af, og de var sørme også fine med deres klare, gule farve.Nemateleotris decora

Ptereleotris evides, en rigtig fin fisk, som har det bedst i flok. Billedet yder den desværre ikke retfærdighed.

Og endelig den helt utroligt fine madarinfisk, Synchiropus splendidus, som de også havde i flere forskellige udgaver. Får jeg nogensinde saltvand, er den helt sikkert et must.

Priserne på fisk og koraller var rimelige, og især læderkorallerne var store i forhold til prisen.

Mht. udstyr havde de en del mærker, som man ikke ser i DK, men umiddelbart lod det ikke til, at der var penge at spare på dét punkt, men er man til saltvand, er udvalget af levende ting nok værd at trille til Sverige efter.

Janne tog derfra med en seksstribet gylte, Pseudocheilinus hexataenia, i bagagen og med en række koraller tilføjet ønskelisten, og jeg nøjedes med lidt foder af mærkerne Ocean Nutrition og Aquatic Nature, som jeg ikke har set solgt i DK før, så det må prøves.

Alt i alt en rigtig god tur – Som endte perfekt med, at deres saltvandsekspert gav os et lift til Malmö, så vi slap for at gå og vente på busser.


Denne artikel er skrevet af:
Elisabeth Schrøder, mail@lidskjalv.dk